Sunday, May 22, 2011

Dimane Ade Kemahuan, Disitu Ade Highway.

assalamualaikum...
huh!lame giler xupdate...
disebabkan student life,memakse schazra untuk 
tidak mengupdatekn blog..hehehe(padahal malas)hahahaha
now, schazra ade bende nak dikongsi dengan korang semua..
terpulang lah kalau korang nak follow atau x..
just nak sharing2 jer..hee

     First petua atau tips, kalau anda semua nk nampak awet muda walaupun umur da menggunung,kene lah selalu makan ulam..ulam..ulam..dan ulam..Bila makan ulam tu, ianya terbukti kat parents Miss Yazz..Kalau nak makan ape2 jer mesti ade ulam,kalo xde,memang xsah!hehe.nak2 ulam raje and pegage..Mereka memang nampak mude sampai lah,selalu orang ckp diorang xpercaye ade anak besar yang da berumur 22(even 22 tahun pun still mude lagi okay)..Kadang2 my mum selalu knekan Miss Yazz dengan mengatekan "nie adeq saye lah" kat member2 die..Adoi!setempek kene..heheh.. So mulai skarang,makan lah ulam-ulaman dari zaman mude2 anda nie..Jangan tunggu da tua,baru nak makan..Memang xberkesan la jawabnye sebab sumenyer da terlambat.ttteeet....(da macam iklan merokok da)hehe

sape2 yang nak muke ala-ala baby face,sila makan ulam pegage yer.    
   
   Sebelum nie ramai tidak percaye and mengatakan makan kacang xboleh wat tumbuh jerawat. So, kat sini,ingin berkate bahawa makan kacang akan wat xsemena2 jerawat anda naik dengan rancaknye kat muke..Ikut certain kulit yer, coz jerawat nie akan hebat bercucuk tanam dekat muke Miss Yazz bile makan kacang and maybe kulit Miss Yazz jenis sensitif ckit kot.Almaklum lah kulit lembut(geli je nk taip)ahahha. Kalau xpercaye cube anda makan kuah kacang serancak-rancaknyer time raye,konfirm esok pagi naik and nak menunggu die surut,memang payah betul. So kalo nak makan kacang, pastikan esok tu, korang tak kuar g mane2..hehhe..Tapi kalo Miss Yazz main bedal jer die..suke kacang punyer pasal..hehhe.
kalau da kacang duk dalam kek nie,sape yang xnak makan..

     Nie petua lg satu yang ktorg nk kongsikan bersame(cewah)hahha.Kes bile naik KETUMBIT kat mate  korang, mesti korang malu nk g mane2..xpun terpk nk pkai spek mate hitam.Tolong akuinyer!heheh. So,untuk elakkan ketumbit melalui fasa tumbesarannyer, ape kate korang pergi jumpe doktor atau korang boley amik bawang putih, potong hiris2..then air bawang putih yang ade kat bawang tu(jangan basuh  bawang),sapu dekat KETUMBIT anda.. nie nak WARNING! time letak tu maybe korang akan rase pedey ckit, tapi kalo nak cepat baik & jimat duit,ape salahnyer kan dari membengkak sampai nak bukak mate pun susah. Lastly lepas korang da sapu n air bawang tu da kering kat mate,korang leh basuh dengan  air yer..Mr. Heiyloo yang mengajar pasal bende nie and berjaye membuatkan mate Miss Yazz kembali normal balik..Kalau x,rase macam ade orang tengah gune mesin jahit jer dalam mate..
contoh ketumbit bagi sape yang xtau.heheh

      Yang nie nak cerita pasal MEMBER pulak...misal kate la kan kan kan..heheheh.. kawan korang wat korang something such as memulaukan ker, menjatuhkan maruah korang ker and what so ever, ape kate korang bersabar jer..jangan balas ape yang kawan korang wat..sebabnyer ALLAH MAHA ADIL..Miss Yazz pernah menghadapi masalah ini dan tak sampai seminggu, ALLAH balas balik ape yang die wat kat Miss Yazz. Kalau korang nk tau ape prinsip Miss Yazz selame ini 'Biar die wat kite, jangan kt wat die' coz Miss Yazz tau Allah akan bantu orang yang teranaye..Kalau boleh, ALLAh jauhkan lah manusia sebegini...

      Next things yang ktorg nak kongsi dgn awak, awak, awak dan awak semua is kalau korang nk elakkan diri korang dari musuh ketat ktorg @ NYAMUK, before korang tidur, korang elakkan memakai baju,seluar o ape2 yang melekat kat badan korang colour2 gelap because nyamuk nie suke bende2 gelap. Misal kate la kalau xjalan jugak,korang boleh sembur minyak wangi korang kat badan korang atau sapu losyen kat badan. Kalau korang nak tau,nyamuk actually suke bau badan manusia. Mereka sume xsuke bau2 pelik macam wangi-wangian, bau manis, masam, masin dan macam2 lg lah.hehe,. Untuk pengetahuan korang,ktorang selalu praktikkan bende nie kalau ubat nyamuk da abih.hehe Memang xde gangguan bile tidur. Tidur pun aman jer.hee
nyamuk yang dalam kekenyangan and high..heheh

      Last petua, kalau korang dapat ULSER @ MATE IKAN,konfirm korang hilang selera makan kan? Macam2 nak kene jage.xleh makan pedas lah,susah nak kunyah lah...Kadang2 da macam orang dalam pantang pun ade..hehehe..Time diploma, Mr. Heiyloo selalu mengalami masalah nie.So nk kembalikan mood korang dengan cepat,insyallah leh sembuh cepat dengan selalu kumur dgn air garam..Maksudnyer disini,amik segelas air masak and larutkan ape2 garam yang korang ade kat umah and bukan air laut yer,then kumur lame2..Lepas kumur jangan pulak korang telan tp kalo korang mampu nk telan air masin tu,ape salahnyer..heheh.

Alhamdulillah..
Semua petua2 and tips yang schazra kongsikan td, berjaye ktorg tempuh dgn jayenyer cume first tips and petua je belum lagi berkesan.heheh.
So, lepas nie kalau ade bende yang ktorg da praktikkan, schazra akan bg tau lg yer... 
So selamat mencube.yeay!heeee

Friday, March 4, 2011

Hargailah Mereka Sebelum Terlambat..

Assalamualaikum....


jom dgr n hayati lagu yang baru dipost...
menyentuh sgt2..wat hati melting sgt2......
so...kepada kwn2 yg mempunyai pasangan sama ade boyfriend, girlfriend, husband n wife..
n xlupe kepada family..ibu,ayah,adik beradik n sewaktu dgnnyer.....
hargai lah ketika mereka masih ade...
video
hargai...
hargai...
hargai...
di saat terakhir...

Monday, January 10, 2011

CERMIN DIRI...

Assalamualaikum...Salam 1 Malaysia
(skrg nk pergi mane2 kne pkai)hehehe..


Now,both of us nk share something dgn pembace2 bertuah..hehehe..ia nye melibatkan fitrah manusia ye abg2 kakak2 pkcik2 and makcik2..hehehhe.
Bace 1 persatu okay..jgn skip bce..kalo skip,kami trpakse kuarkan senjate kami iaitu rotan!hahahha


-Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan malu die..lepas   
 nie ramai la gurl2 yang tersipu2 kuar rumah..hehehhe
 
-Gagahnye seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan  marahnya.wow! 
  respect la sama lu..heehhe

- Mata yang paling indah brbanding2 anggota lain tetapi kaum adam kene brjage2 
  okay kerana ia adalah senjata dan aset bg kaum perempuan.hehehe.

- Wanita senang untuk memaafkan , tetapi dia susah utk melupakannya..jgn jd pendendam 
  da la yer..

- Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan 
  perilakunya. Kalo prangai xboleh tgk orang lain lebey n tergedik2,sakit la jwbnyer kaum 
  lelaki nk melayan.

- Wanita senang cengeng(menangis) daripada lelaki..lelaki control jer walaupun 
  sedih.ececeh2..tp kalo lelaki nk nangis depan perempuan ape salahnyer...kalo bende tu 
  sedey sgt..bak pepatah zaman2 dulu SHARING IS CARING..hahahha.tp jgn la nangis sampai 
  mengalahkan perempuan pulak..…hehehe

-kaum lelaki xsuke wanita yang control ayu segalenyer okay…tak kisah la dari segi makan ke 
 gelak ke ape ker… senang citer,be neutral okay…jd diri sendiri..for example,ramai kaum 
 wanita control mkn depan kaum lelaki.smpai sanggup mkn wat alas perut n alih2 
 xkenyang.control punyer pasal…kesian kat perut tu..tp cube tgk disebaliknyer kalo di 
 rumah..haish.mcm2 care makan terserlah.hahahha


- kaum wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci..So once kalo kaum wanita 
   nie start benci,no more opportunity ye kaum adam.
    
-Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa perempuan..
 (tetibe teringat lagu no women no cry).hehhe-


-Cincin perkhawinan adalah cincin termahal di dunia, sebab mengharuskan   
  pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti..Yang sakitnyer kaum  adam 
  la nk kene beli yg mahal kalo high demand from wanita..ish ish..

- Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik, yang ada pun kaum lelaki yang sangat 
  lemah bila berhadapan dengan kecantikan.kalo jumpe awek cun dpn mate,fuh mate 
  xberkedip beb wa ckp..hehehe

-Pada waktu bertunang, lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan.
 Pada saat perkahwinan, perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan.
 Sesudah kahwin, suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga  mendengarkan.

 -Setiap wanita mempunyai dua mata.  wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga 
  mata. Satu di sebelah kanan, satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada   
  suami..hati2 okay..da mcm alien n cctv bergerak pun ade.hahha

 -Wanita kalo nmpak ade uban kat rambut,cepat2 mintak cabutkan..disebabkan rambut 

  uban tu jugak la wanita-wanita cantik ala2 Angelina jolie yang menjadi saingannya.hahahha

-Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya 
  dan yang mencintainya.mcm cerite Tiramisu kat tv3 skang.

-Perempuan yg kuat adalah perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan(kmatian o  
 fail dlm prcintaan), perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan 
 khususnye kalo boyfriend o suami kerja as tentera..sbr la yer..tu sume dugaan..

p/s:kalo ade2 ape2 nk tambah or tak setuju ker...just leave a comment okay..

salam hormat dr kami..Schazra..hehehe

Sunday, December 26, 2010

PERMULAAN KAMI...

Bismillah...


Salam sumer...welcome to SCHAZRA BLOGSPOT 
(tepuk ramai2 smbil bunyi kompang)..
detail about ktorg leh r usha2 kt facebook..
1st of all ktorg nk bgtau yang blog nie di tubuhkan utk memenuhi kehendak rohani dan jasmani kami.hehehe.
xder kne mngena dengan individu y masih hidup o telah meninggal dunia 
(al-fatihah).
kalau ader tersame ngan maner2 individu, kami mintak maap la yer.. 
kot2 tersamer sumber ker. 

Enough talking, reading and writing also babbling ..
plizz enjoy our first threads...

from us

ScHaZrA